Onnikoti Omenapuu esillä julkisuudessa

Yle on käsitellyt 8.11. verkkosivuillaan ja YLE Areenassa julkaistussa MOT-ohjelmassa kehitysvammaisten palveluihin ja itsemääräämisoikeuteen liittyviä tapauksia. Jutuissa on nostettu esiin myös Onnikoti Omenapuun toimintaan ja erityisesti yhden asukkaan hoitoon liittyviä hyvin vakavia seikkoja.

Kyseisessä yksikössä on toimittu väärin esiin nostettujen asioiden osalta. Omavalvonta ei ole kyennyt riittävällä tasolla havaitsemaan yksikön haasteita. Pyydämme tapahtunutta anteeksi.

Aloitamme yksikössä kattavan sisäisen tutkinnan, jonka pohjalta olemme valmiita toteuttamaan kaikki tarvittavat toimenpiteet. Toimintaa korjaavia ja kehittäviä toimenpiteitä on jo toteutettu: MOT:ssa esiin nostetuissa tilanteissa vastuullisina olleet henkilöt, yksikönjohtaja mukaan lukien, eivät työskentele enää yksikössä. Yksikön johtoa on vahvistettu ja ohjeistuksia ja toimintamalleja on käyty tehostetusti läpi.

Olemme tehneet ja teemme laajasti yhteistyötä kuntien, AVIn ja Valviran kanssa yksikön tilanteen korjaamiseksi. Pidämme yksikköön kohdistuvaa valvontaa hyvänä asiana. Lisäksi kuuntelemme tarkasti läheisten palautetta. On erittäin tärkeää, että asiat nousevat esiin, jotta pääsemme ripeästi korjaamaan mahdollisia epäkohtia.

Onnikoti Omenapuussa asuu vahvasti käytösoireisia kehitysvammaisia asukkaita. Käytösoireilu voi asukkailla ilmetä esimerkiksi asukkaalle itselleen tai muille fyysistä vaaraa aiheuttavana. Tällaisissa tapauksissa yksikössä voidaan ottaa käyttöön rajoitustoimia, joiden tarkoitus on turvallisuuden takaaminen.

Asukkaidemme ja henkilöstömme turvallisuuden ja hyvinvoinnin varmistaminen ovat toimintamme lähtökohtia. Suhtaudumme vakavasti siihen, että emme ole tässä onnistuneet. Teemme kaikkemme tilanteen korjaamiseksi.

Harri Pomell, toimialajohtaja
Mikko Purhonen, laatujohtaja
Mehiläisen sosiaalipalvelut

Lue lisää:

Valviran tiedote 8.11.2021 (Kehitysvammaisten itsemääräämisoikeus ensisijaista − rajoittamistoimenpiteitä vain silloin kun on välttämätöntä – Valvira)

AVIn tiedote 8.11.2021  (https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69923853)