Onnikoti Suomalainen

previous arrow
next arrow
PlayPause
Slider

Toimintaamme ohjaa green care-ajattelu sekä yhteisöllisyys. Se tarkoittaa sitä, että hyödynnämme asumisympäristön luontoa, luonnonmateriaaleja sekä omia kotieläimiämme hoivapalvelun tuottamisessa.

Asuminen meillä

Tarjoamme tuettua, ohjattua ja tehostettua asumispalvelua kehitysvammaisille, autismin kirjoon kuuluville tai muista syistä kognitiivista tukea tarvitseville.

Kotimme ovat pienyhteisöjä, joten paikkaluku on vain 4-10/ yhteisö. Meillä on oma talli jossa hevoset, possut ja kanat asustavat. Kotiemme yhteisöön kuuluu lisäksi kissoja ja koiria. Kotimme sijaitsevat Kuopiossa Vartialassa, lisäksi tarjoamme tuettua asumista Kuopiossa.

Toiminta

Asukkaidemme työnä on eläimistä huolehtiminen, tallityöt sekä puutarhan ja ympäristön hoito. Taideterapeutin ohjauksessa taidetuvassamme voi kokeilla omaa luovuuttaan. Asukkaat osallistuvat jokapäiväisiin arkiaskareisiin, kuten ruoanlaittoon, pyykkihuoltoon ja siivoukseen. Perhekodin nuoret tulevat mielellään mukaan avustamaan palvelukotiemme asukkaita. Monella on kädentaitojen, musiikin, kodinhoidon yms. osaamista ja osallistuessaan nuoret saavat hyvän mielen lisäksi kokemusta auttamistyöstä.

Taidetupa Tuuliassa asukkaille järjestetään taideterapeutin ohjauksella virike- ja päivätoimintaa. Tilassa kokoontuu erilaisia ryhmiä musiikin, tanssin ja liikunnan merkeissä. Taidetupa sijaitsee asumisyksiköiden välittömässä läheisyydessä joten toimintoihin osallistuminen on helppoa.

Kodit ja yhteistilat

Perhekoti

Perhekoti Suomalainen on 5 -paikkainen perhekoti nuorille kehitysvammaisille ja tukea tarvitseville. Kodissamme on asukkailla omat huoneet. Oleskelu- ja saniteettitilat (3 wc:tä) ovat yhteiset.

Perhekodin nuoret käyvät koulussa tai päivä- ja työtoiminnassa. Heillä on mahdollisuus osallistua myös kodin omaan päivätoimintaan. Lisäksi kaikilla on harrastuksia kodin ulkopuolellakin. Yhdessä teemme matkoja, käymme teatterissa, elokuvissa, uimassa yms.

Nuoremme käyvät myös ratsastamassa ja hoitamassa eläimiämme maaseudulla hoivakotimme maatilalla jossa on oma talli ja ratsastuskenttä. Monilla nuorista on myös koulujen työharjoittelujaksoja, joita he suorittavat tilallamme Savulahdessa.

Perhekodissa työskentelee lähihoitajia, keittiötyöntekijä ja kaikkien kotiemme yhteinen avustava työntekijä. Hän vastaa kuljetuksista, saattamisista sekä kotiemme turvallisuudesta ja tekniikasta. Vastuuhenkilöllä (Vuokko) on psykiatrisen erikoissairaanhoitajan koulutus. Meillä käy oppimassa harjoittelijoita ja opiskelijoita sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksista sekä talouskoululta.

Kaupunkikotimme läheisyydessä sijaitsee tukiasuntoja. Mikäli nuorellamme on taitoja ja kypsyyttä selvitä pienemmällä tuella, niin hän voi kokeilla itsenäisempää asumista tukiasunnoissamme. Jos taidot riittävät tukiasunnolla elämiseen, niin asukas voi myös jäädä sinne asumaan. Varsinkin asumiskokeilun aikana on tärkeää, että on mahdollisuus palata takaisin kotiin ja yrittää taas uudelleen. Tukiasunnoistamme on muodostunut ihan oikea naapuruston verkosto. On mukavaa käydä kylässä tuttujen luona.

Rantarinne

Koti sijaitsee Kuopion Päivärannassa Kallaveden äärellä. Koti on varustettu viidelle asukkaalle ja siinä on ympärivuorokautinen tuki. Rantarinne kodin täydellinen remontti valmistui vuoden 2015 alkuun tarjoten nykyaikaiset ja laadukkaat puitteet kaupunki asumiselle luonnonkauniissa rantamiljöössä. Asukkaat ovat nuoria ja nuoria aikuisia, jotka käyvät koulua tai osallistuvat työtoimintaan.

Tukiasunnot

Tukiasuntomme sijaitsevat lähellä kaupungin yö-valvottuja yksiköitä, ihan tavallisissa kerrostaloissa, palvelujen äärellä. Asukas saa tarvitsemansa palvelut kotiinsa tai hän voi liittyä lähiyksiköiden toimintaan tiiviimmin. Vaikeissa elämäntilanteissa hän voi tukeutua kotiemme henkilökuntaan mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Tukiasunnon voi asukas kalustaa ihan itse. Tarvittaessa täydennämme kalustusta tarpeen mukaan.

Vilhola

Vilhola on 9-paikkainen autettua asumista tarjoava aikuisten kehitysvammaisten koti, pienimuotoinen ja kodikas paikka niille, jotka viihtyvät ja haluavat asua maaseudun leppoisassa, rauhallisessa ja turvallisessa ilmapiirissä. Kuopioon on matkaa kuitenkin vain noin 30 km. Kehitämme toimintaamme sillä periaatteella, että jokainen voisi tehdä työtä kykyjensä mukaan. Työn ei tarvitse olla tuottoisaa, vaan iloa elämään tuovaa. Jokainen haluaa olla hyödyllinen ja tärkeä. Kodissa on seitsemän 1-hengen huonetta ja yksi 2-hengen huone. Omia kalusteita voi tuoda mukanaan jos asukas niin haluaa. Asukkaat osallistuvat kodinhoitoon ja ruuanlaittoon kykyjensä mukaan. Toimimme yhteisöhoidon periaatteella, green care-ajatuksen mukaisesti.


Vilholan ympäristö tarjoaa mahtavat puitteet lenkkeilyyn, uimiseen, kalastukseen, marjastamiseen ym. ulkoiluaktiviteetteihin. Olemme erikoistuneet green care-toiminnan kehittämiseen. Hoitokotimme omistaa maatilan. Kesäisin niityillämme käyskentelee pieni lammaskatras sekä hevosia. Kissat, koirat, kanat ja possut mahdollistavat eläinavusteisen hoitotyön toteuttamista.

Palvelukotimme tarjoaa asumispalvelujen lisäksi virike/päivätoiminnan, ateria-, hoiva-, hygienia- ja virkistyspalvelut. Vastaamme lääkehoidon toteuttamisesta. Haemme lääkkeet apteekista ja hoidamme reseptien uusimiset. Avustamme myös terveyden- ja sairaudenhoitoon liittyvillä käynneillä. Valmistamme ruuan itse ja asukkaat ovat usein avustamassa ruuanlaitossa. Kaikilla työntekijöillä on hygieniaosaamiskoulutus ja lisäksi yksi työntekijä vastaa ruokahuollosta ja omavalvonnasta. Vilholassa on moniammatillinen ja ammattitaitoinen henkilökunta.

Päivätoimintamme tarkoituksena on antaa asukkaalle elämyksiä ja hyvänolontunnetta sekä ylläpitää omatoimisuutta, vuorovaikutussuhteita ja virkistystä. Päiväohjelmaamme kuuluu yhteiset laulu- ja musiikkihetket, lukuhetket lehtien ja kirjojen parissa, peli- ja jumppatuokiot, askartelu, leivonta, päiväretket erilaisiin kohteisiin esim. laavulle tai lähiluontoon, kirkkoon, torille, teatteriin, yms. Asukkailla on myös mahdollisuus osallistua arjen askareisiin. Green care:n mukaista toimintaa kehitämme koko ajan.

Veeruska

Palvelukoti Veeruskassa, maalaiskartanossamme, asuu 10 kehitysvammaista nuorta aikuista. Veeruska sijaitsee Vilholan läheisyydessä, joten erilaiset yhteistyömuodot ovat mahdollisia. Tarjoamme osaamistamme nuorille, jotka voivat hyötyä maaseudun suomista mahdollisuuksista. Kotimme sijaitsee maatilalla, jossa kehitämme eläinavusteista hoivaa ja muuta green care-toimintaa. Meillä on lampaita ja hevonen sekä muita pieneläimiä. Asukkaat osallistuvat eläinten hoitoon omalla maatilalla. Taidetoimintamme ammentaa materiaaleja ja aiheita luonnosta. Monella työntekijällämme on ammattikoulutuksensa lisäksi toimintaan sopivia erityistaitoja kuten esim. ratsastus ja ympäristöhoidon osaaminen, puutarhanhoito ja musiikki.

Virike- ja päivätoiminnan järjestämisessä teemme yhteistyötä kaikkien yksiköidemme kanssa: hyödynnämme kotiemme tiloja ja henkilökuntaa. Asukkaamme saavat vertaiskontakteja luonnollisesti omasta asuinpiiristään.

Asukkaillamme voi olla erilaista tuentarvetta ja heillä voi olla lieväasteista liikkumisen vaikeutta. Eniten kodistamme hyötyvät asukkaat, jotka haluavat elää ja työskennellä maalla eläimiä hoivaten, liikkuen ja luonnosta nauttien. Taiteilijat ovat myös tervetulleita joukkoomme. Taidetupa Tuuliassa on taideterapeutin ohjausta kolmena päivänä viikossa.

Koti on varustettu automaattisella paloilmoitin- ja sammutusjärjestelmällä. Noin 13 m2 kokoisia 1-hengen asuinhuoneita on 11. Pesuhuone, sauna ja olohuone sekä keittiö ovat yhteiskäytössä. Lisäksi kodissa on toimintatila, ohjaajien työtila, sosiaaliset tilat, varasto ja kodin tekniikkaa varten tiloja alakerrassa sekä vintillä. Kodilla on erillinen varasto-/jäteastia-rakennus. Tilat ovat esteettömät liikkumisen kannalta. Kodissa on hyvin varustettu valmistuskeittiö, josta tuotetaan ateriat koko Veeruskan väelle. Kaikilla työntekijöillä on hygieniaosaamiskoulutus ja lisäksi yksi työntekijä vastaa ruokahuollosta ja omavalvonnasta.

Juuliska

Juuliska on 6-paikkainen koti Veeruskan läheisyydessä. Koti on valmistunut syksyllä 2012.

Päivätoiminnan järjestämisessä teemme yhteistyötä kaupungin ja maaseudun yksiköiden kesken. Koska koteja on monta, asukkaamme saavat vertaiskontakteja luonnollisesti omasta asuinpiiristään.

Asukkaillamme voi olla erilaista tuen tarvetta ja heillä voi olla lieväasteista liikkumisen vaikeutta. Eniten kodistamme hyötyvät asukkaat, jotka haluavat elää ja työskennellä maalla eläimiä hoivaten, liikkuen ja luonnosta nauttien. Taiteilijat ovat myös tervetulleita joukkoomme.

Asuinhuoneet ovat 16 neliön kokoisia ja niissä 4 neliön kylpyhuone, asuntoja on kuusi. Pesuhuone, sauna ja olohuone sekä keittiö ovat yhteiskäytössä. Tilat ovat esteettömät liikkumisen kannalta. Kodissa on hyvin varustettu valmistuskeittiö, josta tuotetaan ateriat koko Juuliskan väelle. Asukkaat osallistuvat kodinhoitotehtäviin kykyjensä mukaan.

Kaikilla työntekijöillä on hygieniaosaamiskoulutus ja lisäksi yksi työntekijä vastaa ruokahuollosta ja omavalvonnasta.

Kotiemme ympäristö

Palvelumme sijaitsevat Päivärannassa, viisi kilometria Kuopion keskustasta ja maaseudulla, Riistaveden Savulahdessa. Maaseutukodit sijaitsevat n.30 km matkan päässä Kuopiosta, maatilalla järven rannalla, kauniissa maalaismaisemassa. Ympäristö tarjoaa hienot mahdollisuudet ulkoiluun ja vapaa-ajan viettoon.

Henkilöstö

Yrityksessä työskentelee iso joukko sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattilaisia. Henkilöstöllämme on erityisosaamista muunmuassa ratsastuksesta, ympäristöhoidosta, puutarhanhoidosta ja musiikista.

Meille asukkaaksi?

Meille voit tulla asukkaaksi sopimalla asiasta oman kuntasi sosiaalityöntekijän kanssa.