Onnikoti Ankkuri

IMG_5405
IMG_5409
IMG_5407
IMG_5410
PlayPause
previous arrow
next arrow

Asuminen meillä

Onnikoti Ankkuri on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Palvelukodista löytyy 20 asukaspaikkaa ja niiden yhteydestä kolme kodikasta ryhmäkotia vaikeavammaisille.

Tuemme yhteisöllisiä menetelmiä ja yhteisökuntoutuksen periaatteiden toteutumista kodissamme. Järjestämme yhteisökokouksia, joiden tavoitteena on edistää asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia ja asukkaiden ehdotusten pohjalta suunnitella yksikön toimintaa. Tavoitteenamme on kaikkien mielipiteiden kuuleminen ja esille tuominen mahdollisista kommunikaatiorajoitteista huolimatta. Keräämme asukkailtamme palautetta, ideoita ja ehdotuksia säännöllisesti kokousten lisäksi yksilöllisesti ja eri palautemenetelmiä hyödyntäen. Kirjaamme asukkaidemme toiveet ja odotukset ja hyödynnämme niitä toiminnan suunnittelussa. Asukkaat ja henkilöstö luovat yhdessä yhteiselämää helpottavat pelisäännöt.

Rakennamme yhdessä jokaiselle asukkaallemme omaa, heidän itsensä näköistä kotia, jossa heillä on mahdollisimman laajat vaikutusmahdollisuudet omaan elämänsä ja asumiseensa.

Toiminta

Suunnittelemme kotimme toiminnan ja aktiviteetit asukaslähtöisesti huomioiden asukkaidemme voimavarat ja mieltymykset. Puhevammaisen asukkaan tahdon ja toiveiden selvittämisen ja arjen päätöksenteon tukena käytetään erilaisia puhetta tukevia tai korvaavia menetelmiä. Tukiviittomien opettelu on osa henkilöstön perehdytystä. Muita menetelmiä ovat kyllä/ei kortit, sosiaaliset tarinat, kuvavalikot, kuvalliset asteikot ja mittarit, piirtäminen ja kirjoittaminen sekä mahdolliset tekniset kommunikaation apuvälineet. Asukkaalle parhaiten soveltuvien menetelmien ja toimintamallien (esimerkiksi henkilökohtaiset symbolit ja viittomat) hakemisessa hyödynnämme omaisten ja läheisten asiantuntemusta. Tärkeintä vuorovaikutuksessa on asukkaiden tunteminen, ilmeiden, eleiden, sanattoman ja sanallisen (selkokielisyys) kommunikaation yksilöllinen käyttäminen asukkaan tukena.

Kodit ja yhteistilat

Onnikoti Ankkurissa on paikka yhteensä 20 asukkaalle. Kaikilla asukkailla on oma 25 neliömetrin kokoinen asunto. Kuuteen asuntoon on suunniteltu pieni keittiö, jossa pystyy pienimuotoisesti valmistamaan ruokaa tarvittaessa. Asukkaiden asunnot kuuluvat myös kukin omaan viihtyisään ryhmäkotiin, joita on palvelukodissa yhteensä kolme. Jokaisesta ryhmäkodista löytyy viihtyisät oleskelu- ja ruokailutilat, sekä kahdesta ryhmäkodissa on keittiö.

Onnikoti Ankkurissa on oma keskuskeittiö, jossa valmistuu päivittäin herkulliset ja ravitsevat ateriat.

Yhdessä tasossa olevan uudiskohteen suunnittelussa on ajateltu erityisesti asukkaiden tarpeita. Onnikoti Ankkurissa on huomioitu paljon apua ja tukea tarvitsevien asukkaiden tarpeet, esim. erikoisleveät ovet, loivat nousut sisätiloihin ja hieno sisäpihan terassi, johon on helppo päästä ulkoilemaan kaikkina vuodenaikoina.

Kodin ympäristö

Alueella on hyvät ulkoilumahdollisuudet ja julkisen liikenteen yhteydet Turun keskustaan.

Henkilöstö

Kodissamme työskentelee joukko sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattilaisia. Arvostamme henkilöstön erityisosaamista.

Meille asukkaaksi

Palvelukotiin voi hakeutua asiakkaaksi olemalla yhteydessä kunnan palveluohjaukseen tai yksikön johtajaan.